BIOGRAFIE

English

Hans Peter Janssens studeerde aan het Stedelijk Muziekconservatorium in Brugge, zijn geboortestad. Hij volgde er zangles bij Georgette Cooleman en Stella Pipeleers en kreeg er de regeringsmedailles Zang en Lyrisch Toneel. Later zette hij zijn studies verder aan het Koninklijk Conservatorium in Gent, en behaalde daar een  eerste prijs voor Zang. Toen trok hij naar de Guidhall School of Music and Drama in Londen (1990 – 1991) waar hij een Postgraduaat Vocal Studies behaald bij Noelle Barker. Daarna volgde  nog een studieperiode aan de Music Academy of the West in  de Verenigde Staten/Santa Barbara en workshops bij Thomas Hampson, Thomas Hemsley, Dame Janet Baker… . HP behaalde de ‘Prix d’espoir’ op het Concours International de Chant in Clermont Ferrand (Fr).

Als tiener begon HP zijn muzikale exploten in het Westvlaams Vocaal Ensemble olv Patrick Peire. Na zijn opleiding volgden de eerste rollen als operazanger. Hij was Graalridder in Wagners Parsifal bij de Vlaamse Opera en toerde twee jaar door Engeland met de English Touring Opera. Hij speelde oa de titelrol in Don Giovanni van Mozart en Sid in Albert Herring van Britten.

In 1993 debuteerde Hans Peter Janssens in musical met de rol van Padre in Man van La Mancha. Later volgden Jesus Christ Superstar en Chess waardoor HP gelanceerd was als musicalzanger- en acteur. Van 1995 tot 1996 speelde hij in The Phantom of the Opera (Joop Van den Ende – productie), in Sacco & Vanzetti en in Jekyll & Hyde bij het Koninklijk Ballet Van Vlaanderen.

We zijn 1998 als Hans Peter Janssens volledig doorbreekt en zowel bij kenners als het grote publiek scoort. 1998 is het jaar dat hij schittert als Jean Valjean in Les Misérables, een productie van Music Hall, in de Stadsschouwburg in Antwerpen. De reacties zijn enorm lovend. In 1999 speelt hij daar ook nog de titelrol in The Phantom of The Opera. Eind 2000 speelt Hans Peter zijn laatste productie bij het Koninklijk Ballet Van Vlaanderen als Ben in Follies. Datzelfde jaar nog vertrekt de intussen bejubelde musicalster naar Londen. Vanaf oktober 2000 tot juli 2003 speelt hij daar als eerste en enige Belg ooit Jean Valjean in Les Misérables, in het Palace Theatre op West End. Ook daar zijn de reacties buitengewoon positief. In Londen werd hij ook gevraagd voor het London Concert for Peace in het Drury Lane Theatre, waar hij optrad naast beroemde namen als Dame Judi Dench, Sir Ian McKellen, Sir Allen Ayckbourn en John Barrowman.

Van 2003 tot 2006 toert hij door Vlaanderen en Nederland met het concertprogramma West End Story, samen met Hilde Norga en An Lauwereins. In november 2006 is de ondertussen internationaal begeerde acteur terug in Vlaanderen en speelt hij in de Stadsschouwburg de hoofdrol in Dracula. Alweer een prestatie die door de pers, ingewijden en het publiek zodanig wordt geloofd, dat hij de Vlaamse musical-award krijgt voor Beste mannelijke hoofdrol. Andere onderscheidingen zijn de Haec Olim Prijs (2000), de Gazet van Antwerpen persoonlijkheid van het jaar (2000), de Golden Exclusief (2006) en de Musicalprijs bijzondere verdienste (2008).

Eind 2006 keert hij terug naar Londen voor Les Misérables, maar deze keer voor de rol van Javert. Zo is HP de eerste acteur in de geschiedenis van de musical die voor beide hoofdrollen werd gevraagd in Londen als eerste cast. In die periode werkte hij ook mee als Javert aan een opname van de concertante versie van Les Misérables door de BBC radio 2 ter viering van de 21ste verjaardag van de voorstelling.

In 2008/2009 was HP aan het werk in het Circustheater in Scheveningen als Korchak in de musical Tarzan, het nieuwste project van Phil Collins. Daarna keert hij terug naar Londen voor  alweer een seizoen als Javert in Les Misérables.

In 2010 is Hans Peter Janssens in Vlaanderen voor de rol van Graaf Von Krolock in de topproductie Dans der Vampieren van Roman Polanski en Jim Steinman. Daarna was hij te zien als Bill Sikes in de Vlaamse versie van Oliver. In het najaar van 2011 vertolkte HP de rol van Simon Doucet in de wereldcreatie van Sam Verhoeven’s musical Lelies. Deze productie ging vervolgens in 2015 op tournee doorheen Vlaanderen. In 2012 alterneerde HP de rol van George in Aspects of Love voor Joop vd Ende Producties.

Voor het productiehuis Troubleyn van Jan Fabre was hij te zien als zanger/performer in producties als De Macht der Theaterlijke Dwaasheden (1984), The Minds of Helena Troubleyn (danssecties) en Tragedy of a Friendship (co-productie Vlaamse Opera, 2013).

Verder nog in 2013 vertolkte Hans Peter een eerste rol als tenor namelijk die van Siegmund in Wagner’s Die Walküre met de Bielefelder Philharmonic in Bielefeld, Münster en Mülheim a.d Ruhr. Nadien volgde de rol van Remendado in Carmen (Zomeropera Alden Biesen 2015) en Cervantes in de muziektheaterproductie Ambras (2016/2017).

Andere musicalrollen waren Juan Peron in Evita (2016), Triton in The Little Mermaid (2017), Oscar Jod in Rubens (2018) en Sweeney Todd in Sweeney Todd (2019 Pateeke Producties) en 2023 Medialane producties naast Simone Kleinsma. Voor deze rol werd HP onderscheiden in Nederland met de Musicalaward voor beste mannelijke hoofdrol in een kleine musical. Hij vertolkte tevens de rol van Mr Salt in Charly and the chocolate factory (Deepbridge producties, 2022/2023).

Verder in 2023 was HP voor het eerst te zien in een komedie ‘Minerva veur altijd’ voor Achterland producties.

Hans Peter tourt samen met Conny Neefs en haar dochter Hannelore doorheen Vlaanderen met de voorstelling Louis Neefs, wat een leven, een ode aan het leven en werk van Louis Neefs. Als voice-over artiest is HP te beluisteren in films als Rango, The nutcracker, Minions en The Lion King (Scar, 2019).

De vocale veelzijdigheid van HP komt volledig tot uiting in zijn repertoire, dat gaat van musical, cross-over, pop/klassiek, kleinkunst en chanson tot klassiek en modern klassiek.

www.hpj.be

https://www.facebook.com/hanspeter.janssens